Presentació

Una mica d’història…

El projecte “Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen” va nèixer l’any 1993 amb motiu de la celebració de “L’any de la vellesa i la solidaritat”.

La idea va sorgir dels nostres socis i sòcies amb la idea de crear un projecte intergeneracional on petits i grans poguessin realitzar un treball conjunt i fomentar l’apropament de dos mons que semblava que mica en mica s’havien anat allunyant.

L’any 2004 vam rebre un guardó a projecte educatiu de Ciutat, en el VII Congrés de Ciutats Educadores (Gènova 2004). I al 2018 hem celebrat la nostra 25 edició.

Els per què del nostre projecte

  • Perquè creiem necessari que les persones grans puguin envellir mantenint un projecte actiu de vida.
  • Perquè volem implicar a les escoles en el reconeixement d’un actiu tant important per la nostra societat, com som les persones grans.
  • Perquè volem que petits i grans comparteixin una experiència enriquidora.
  • Perquè ens agraden els contes, i donem un valor especial a la creativitat i expressió artística.

Com funciona el projecte

A mitjans del mes de setembre surt la convocatòria del projecte, on animem a la gent major de 55 anys ens escrigui un conte dirigit a infants entre 6 i 12 anys. Quan tenen el conte escrit ens l’envien a l’Assocaicó, generalment es tanca el període de recepció al mes de desembre.

Al mes de gener, un Jurat de contes, fa una tria de sis contes, que seran els que s’explicaran a les escoles. Normalment els autors/autores dels contes són els encarregats de fer-ne la lectura a les escoles de primària que hi participen. Cada any les escoles que hi participen són diferents, i sempre convidem a alguna amb infants amb NEE.

Un cop s’ha explicat el conte, els nens i nenes fan un dibuix que els hi representi el conte que han sentit, després aquestes il·lustracions s’envien a l’Associació, on un Jurat de Dibuixos, en trien una per il·lustrar el conte, un altre per la portada del llibre, un més per fer el cartell de la següent convocatòria.

Finalment la convocatòria s’acaba amb una gran festa de cloenda al Casal d’Entitats.

Reconeixements al projecte

  • 1999: Premi de Gent Gran, de la Fundació Caixa de Sabadell.
  • 2004: Experiència Educativa Significativa. Projecte seleccionat per l’Ajuntament de Barcelona per a participar en el VII Congreso Internacional de Ciudades Educadoras a Gènova (Itàlia).
  • 2005: Projecte Intergeneracional d’Atenció Social seleccionat per la Fundació Viure i Conviure.
  • 2006: La Fundació AURISA i l’Ajuntament de Barcelona col·laboren amb Nou Horitzó